Matula Bácsi Gyermekprogramjai

VÁGYUNK ÉS CÉLUNK, HOGY ISTEN TEREMTETT VILÁGA ÁLTAL ÉPÜLHESSENEK KÜLÖNBÖZŐ KAPCSOLATAINK ÉS MI MAGUNK IS

 1.SZÁLLÁS

Az erdő szélén egy hamisítatlan erdészlak várja az ide látogatókat, hideg időben a cserépkályhában ropogó tűz áraszt barátságos hangulatot. Az összkomfortos házban megtalálható tárgyak, trófeák tanúskodnak arról, hogy gazdájuk kisgyerek kora óta elkötelezett híve a természet védelmének, szeretetének. A ház két-három fő számára ideális szállást nyújt a falusi turizmus keretében. Akik természetközelibb szállásra vágynak, akár sátrat is verhetnek az udvaron, ahol a természet hangjai mintha külön hangszórókból szólnának, miközben a nyárfák leveli a vízcsobogást utánozzák. Terveinkben szerepel egy jurtatábor kialakítása is.

2. UDVAR

A ház tövében fűszerspirál várja a gyógynövények iránt érdeklődőket. A kemence mellett függőágyakból figyelhetjük a kis kerti tóban az aranyhalak fogócskáját, vagy éjszaka a csillagokat. Természetesen külön tűzrakóhely is kialakításra került. A gyerekek hintázhatnak, homokozhatnak, de szeretnénk a játszóteret hamarosan csúszdákkal, mászófallal, kötéllétrával tányér- és fészekhintákkal, mászókákkal, a későbbiekben pedig akár egy hangulatos kis lombházzal bővíteni. Elkészült egy 8mX3,5mX2,5m-es „madárház is, aminek végsőrendeltetése az lesz, hogy sérült madaraknak, kisemlősöknek menedékházként szolgáljon felépülésük idejére. Az udvaron található még egy istálló, illetve egy kisebb különleges szerkezetű fedett lovarda, ahol eső esetén is lehet lovagolni, illetve benti programokat szervezni akár csoportok számára is. Ez az épület igény esetén különleges rendezvényhelyszínnek is kiváló, nemrégen például egy hamisítatlan erdei esküvő nyolcvan fős násznépe ropta a vidám táncot és még az asztalok is kényelmesen elfértek!

 3.   ERDŐ      

A ház körül saját tulajdonú 14 hektáros, élővilágban gazdag, kiépített tanösvényekkel szőtt kis erdő várja a csendre vágyókat. Ebben a csodálatos környezetben lehetőség van vezetett sétára, aminek a végén letesztelhetjük, mennyire emlékszünk az elhangzott érdekességekből. Nagy hangsúlyt helyezünk a madárvédelemre. eddig 60 költőodú került kihelyezésre az erdőben, ezek mindegyikéből évi két költés repült ki. Szeretnénk ezek számát folyamatosan növelni legalább kétszázig. A terület gyakran számháborúk színtere: a gyerekek izgatottan futkosnak leskelődnek, taktikáznak, hogy megszerezzék az ellenfél zászlóját. Szeretnénk hamarosan az erdőben egy sövénylabirintust kialakítani. Terveinkben szerepel az erdei utakon néhány spartan akadály felállítása kisebb és nagyobb vagány harcosok számára, akik ki szeretnék próbálni kitartásukat. A későbbiekben pedig vadasparkot létrehozni, hogy Magyarország méltán híres nagyvadállományát közvetlenül élőhelyén figyelhessük meg.

4. TEVÉKENYSÉGEK, SZOLGÁLTATÁSOK

Aki szeret mozogni, játszani biztosan megtalálja a neki legmegfelelőbb mozgási formát: lehet ping-pongozni, trambulinozni, lovagolni, célba lőni, íjászkodni, biciklizni, túrázni, kipróbálni magukat a hamarosan elkészülő spartan pályán, számháborúzni, kistraktoron utazni, illetve vezetni, valamint az általunk készített óriási twister is felhőtlen szórakozást ígér az egész család számára. Az ínyencek is kibontakoztathatják tudásukat, a kemencében igény szerint süthető kenyér, pizza, különböző sültek, amihez akár a fűszerspirálból szakíthatnak friss, illatos növényeket. A tűzrakóhelyen egy baráti beszélgetésekkel tarkított szalonnasütésre, vagy bográcsozásra kerülhet sor. Igény szerint a gyermekek számára egyéni foglakozásokat is szervezünk. Megismerhetik a hagyományos népi mesterségek egy részét (bőrözés, nemezelés, fafaragás), közelebbi ismeretséget köthetnek az erdő fáival és állataival az élménypedagógia módszerein keresztül, mindezt hozzáértő pedagógusok, és egy tapasztalt erdész segítségével.

5. A „MATULA PROGRAM”

Ha valaki szeretné ügyes-bajos dolgait nyugodtan intézni, vagy csak egy kicsit szusszanni és szeretné csemetéit közben jó helyen tudni, a Matula programot neki találták ki. A táborok 1-5 naposak az évszaktól és jelentkezéstől függően. A táborok témái folyamatosan változnak. Rövidebb táborainkban a gyerekeknek az eddig felsorolt tevékenységeket van lehetősége szervezett program keretein belül kipróbálni, de igény szerint, gyakorló pedagógusok segítségével, akár a házi-feladatok elvégzésére és a tanulásban való segítségnyújtásra is van lehetőség. A hosszabb táboraink gyakran egy kerettörténetre, vagy témára épülnek fel, ami a tábor kezdetétől, a tábor végéig egybefűzi a különböző tevékenységeket.

6. ÓVODÁK, ISKOLÁK PROGRAMJA

Előzetes egyeztetés alapján lehetőség van rendhagyó programok, foglalkozások, természetismeretórák szervezése óvodáknak, iskolai csoportoknak. A Kapcsolatok Kertjében tanösvényvezetéssel, preparátumok bemutatásával, de szükség esetén akár oktatási intézményekbe való kiszállással is, preparátumok, segédanyagok segítségével. Lehet, hogy meg fognak lepődni a pedagógusok is, a tapasztalat azt mutatja, hogy gyakran a „problémásabb” gyerekek is szinte kicserélődnek a helyszínen!

SZERETETTEL VÁR MINDENKIT
A KAPCSOLATOK KERTJE BODROGON!

Elérhetőség:

Cím: Bodrog, Kossuth Lajos utca 142. (Vadászház, az iskolával szemben)

Facebook: Matula bácsi hévégi gyermekprogram